Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebeğin tıpkı pasif içiciler gibi tehlike altında olduğu söyleniyor. Zaten sigara hem anne adayı için zararlı hem de onun bebeği için oldukça zararlıdır. Sigara içen annelerin düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riski 2 kat gibi oldukça yüksek bir orandadır.
Gebelikte içilen sigara doğum sonrası anneden kan yolu ile bebeğe (süt ile) geçmektedir. Ayrıca sigara bebeğin büyümesini de engeller. Oksijen taşıyan damalarınızda büzülmeye yol açtığı gibi, bebeğin gelişimi için gerekli olan oksijen ve besinler yeterli miktarda fetüs ‘e ulaşamaz.
Sonuç olarak da bebek gelişemez, küçük kalır ve kısa boylu olur. Belki de daha şanssızsınızdır ve hiç doğum yapamadan düşük yapabilirsiniz. Nikotin öyle bir şeydir ki anne sütüne geçer. Ve bu yolla da bebeğe zarar verir. Sadece bununla da bitmiyor sigaranın bebekteki zararları.
Bebek’de ne gibi sorunlara yol açar?

Annenin sigara içmesi sonunda kromozomlar zarar görmekte ve bebekte bazı anomaliler oluşabilmektedir. Sigara içtiğinizde çocuğunuzda şu şekilde problemler oluşabilir. Kalp kapakçığı rahatsızlığı, damak ve dudak yarıkları, doğum sonrasında yaşanacak anomalilerin artmasına sebep olmaktadır.
Sadece sigara içmek de değil. Annenin pasif içici durumuna da gelmemesi gerekir. Yani anlatmak istediğim şey gebe olan bayanın sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir. Nikotin tansiyonun yükselmesine, nabzın hızlanmasına neden olur. Karbon monoksit ise kanın oksijen miktarının azalmasına yol açar. Daha kötüsü ise sigara kronik bronşite, kansere, kalp hastalıklarına, felce ve damar sertliğine yol açar. Peki, sigara içen annenin ne yapması gerekir?
Ne yapılması gerekir?
Öncelikle sigarayı derhal bırakması gerekir. Bırakamıyorsa azaltması gerekir. Kesinlikle faydası olacaktır. Emzirme döneminde ise evde sigara içilmeyen yerlerde bulunun. Sigara içmeyin ve kimseye de içirmeyin. Bilindiği gibi sigara 2500 değişik kimyasal madde içermektedir. Bu maddelerden hangilerinin bebeğiniz için zararlı olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte nikotin ve karbon monoksitin zararı biliniyor ve bunun ana risk faktörü olduğu kabul ediliyor. Bebeğinizin felç, zekâ özürlü olmasını istemiyorsanız bundan vazgeçmelisiniz çünkü bebeğinizi daha doğmadan sırf sigara tiryakiliğinizden dolayı kaybedebilirsiniz.
Unutmayın hiçbir şey için geç değildir. Aman zaten içiyorum artık çok geç diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Çünkü bırakabilirsiniz, bırakamıyorsanız bile azaltabilirsiniz. Zaten çoğu kişi toptan bırakamıyor fakat günlük sigara içimini 2 ‘ye veya 3 ‘e düşürmeyi başarıyorlar. Aslında sigarayı bırakmak en çok bu dönemde kolaydır. Bebeğinizin sağlığı ve kendi sağlığınız için en iyi dönemdir sigarayı bırakmak için. Çünkü sonuçları oldukça kötü ve tehlikelidir. Yani diyebiliriz ki sigarayı bu dönemde bırakamayan kadınların gelecekte bırakması daha da zorlaşır. Bu yüzden bebeğinizin geleceği ile oynamayın, bebeğinize en iyi şekilde bakın. Biz bayanların en fazla değer verdiği şey onun bebeğidir.
Annelik farklı bir duygudur. O yüzden hayal kırıklığına uğramadan ve çok geç olmadan bebeğinizi elinize sağlıklı bir şekilde almak istiyorsanız sigaradan vazgeçin. Çok geç olmadan…