
Kurban bayramı bizi sevdiklerimizle lezzetli sofralarda buluşturan, paylaşmanın güzelliğini ve mutluluğunu yaşadığımız bir bayramdır. Bu bayramda kurban etlerimizi hazırlayıp ihtiyacı olan kişiler ile paylaşır ve kalan etlerimizi de buzdolabımızda muhafaza ederek dostlarımız ve akrabalarımız ile güzel sofralarda pişiririz. kurban eti hazırlamak ve saklamak birkaç önemli detay isteyen bir konu. Siz de bu beş madde ile en güzel şekilde kurban eti saklamanın sınırlarını uzmanların görüşlerinden yararlanarak öğrenebilirsiniz.
Eti muhafaza etmek önemli
Kurban eti saklamak ve etin bozulmadan muhafaza edilmesi için dikkat etmek gereken unsurlar bulunuyor. Özellikle sıcak aylara denk gelen kurban bayramlarında etleri bekletmeden buzdolabına kaldırarak kokuşma, bozulma durumlarının önüne geçmelisiniz. Kurban etini saklamak için püf noktalar şunlar;
Kesilince biraz dinlendirin
-Etleri kesildiği an hemen buzdolabına kaldırmamalısınız. Etin kendi sıcaklığı düşmeden buzdolabına kaldırmak etin tadını değiştirecektir. Ancak eğer sıcak bir dönemde kurban kesmek durumunda kaldıysa bu süreyi birkaç saatten fazla tutmamanız gerekiyor. Ayrıca etleri kesim sıcaklığı henüz geçmeden istif halinde ve toplu bir şekilde poşetlemememiz de uzmanlar tarafından öneriliyor. İdeal yöntem olarak etler kesildikten sonra her tarafına su tutulması ardından metal bir tepsi üzerinden birbirine değmeyecek şekilde bir saate yakın dinlendirilmesi olacaktır.
Etin saklanacağı yeri önceden hazır hale getirin
-Buzdolabının iç ısının etleri muhafaza etmeye yetecek sıcaklıkta olduğunu muhakkak kontrol etmeli ve kesim gününden önce buzdolabınızda yer açarak mümkün olduğunda buzdolabı derecesini düşük tutmalısınız aksi halde etlerde koku ve bakteri oluşumu olabilir.
Tüketim zamanınıza göre Derin dondurucu kısmına alınız
-Etler buzdolabı koşullarına dondurucu harici yaklaşık 5-6 gün bozulmadan muhafaza edilebilmektedir. Bu sebeple yakın zamanda tüketmeyeceğiniz etleri poşetleyerek varsa derin dondurucunuza yoksa buzdolabınızın derin dondurucu kısmına yerleştirmelisiniz.
Küçük porsiyonlar şeklimde paketlemek önemli
-Etlerinizi derin dondurucuya kaldırırken küçük poşetler halinde ve her zaman kullanacağınız porsiyonlara göre ayırarak kaldırmanız gerekiyor. Dondurup çözme işlemi her et poeşit için yalnızca bir kez yapılabiliyor bu sebeple porsiyon ayarlamanız ihtiyacınızdan fazlası olmamalıdır. Etleri poşetlerken elinizin temiz ve kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Etleri doğradığınız tahtanın mümkünse cam gibi bakteri üretimine yatkın olmayan materyallerden olmasına dikkat ederek aynı zaman çiğ et ve pişmiş et için ayrı doğrama tahtaları kullanarak etlerinizi hazırlayabilirsiniz.
Çözülen etlerinizi tekrar dondurmayın aynı gün tüketin
-Derin dondurucudan çıkarılan etleri yine buzdolabından çıkarmadan dolabın alt gözlerinde çözdürmek gerekiyor. Etler hızla bakteri üretmeye müsait olduğu için çıkarılan ve çözdürülen etin aynı gün kullanılması gerekiyor. Aksi halde et bozulmaları olabiliyor. Aynı zamanda dondurucudan çıkarılıp çözdürülen etler tekrar dondurucuya kesinlikle kaldırılmamalı.
Makalemizi incelediğiniz için teşekkürler. konu hakkında eksik kalmış veya eklemek istediğiniz bilgileri konu altına yazabilirsiniz.