Gebelik sırasında annenin beslenmesi bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Aynı zamanda annenin rahat bir gebelik süreci geçirmesi açısından da sağlıklı beslenme büyük önem arz eder. Bu konuda annelerin bazı besinleri normale göre daha fazla kullanması ve beslenmesine daha fazla önem vermesi gerekir. Anne adayları beslenmesine önem vermediği takdirde bebeğin gelişimi yetersiz olabilir. Gebelikte beslenme şu şekilde olmalıdır:
• Anne adayı günde 4 veya 5 porsiyon taze meyve ve yeşil sebzelerden tüketmesi gerekir.
• Enerji gereksinimi için 6 veya 7 porsiyon ekmek tüketmelidir.
• Kemik gelişimi çok önemli olduğu için kalsiyum tüketimine önem verilmelidir.
• Üç porsiyondan fazla et, süt, balık, kuruyemiş veya yumurta gibi proteinlerden tüketilmesi gerekir.
Bunların dışında annenin vitamin ve mineral alması da çok önemlidir. Vitamin ve minerallerin gebelikte önemi ise şu şekildedir:
A vitamini: Bebek ve annenin hücre gelişimini sağlar. Genellikle süt, yumurta, havuç, ıspanak ve taze meyvelerde bulunur.
D Vitamini: Bebeğin iskelet gelişimi için çok önemlidir. Taze balık, yumurta, süt ve güneş ışığında bulunur. Güneşlenme sırasında zararlı ışınlardan korunmak için mutlaka koruyucu krem kullanılmalı.
E Vitamini: Bebeğin büyümesini sağlayarak gelişimini destekler. Genellikle ıspanak, ceviz, margarin ve fındıkta bulunur.
C vitamini: Doku hasarının önlenmesinde çok önemlidir. Aynı zamanda bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek annede demir emilimini artırır. Özellikle turunçgillerde çok fazla bulunur.
Kalsiyum: Bebek ve annenin kemik yapısının sağlıklı olmasında çok önemli etkiye sahiptir. Eğer anne yeterince kalsiyum almazsa bebek bu ihtiyacı annenin kemiklerinden almaktadır. Kalsiyum süt ve süt ürünleriyle beraber balıkta çok fazla bulunur.
Demir: Kansızlık, erken doğum ve düşük doğumu engelleyen demir, kırmızı et, kuru fasulye, kurutulmuş meyve ve ıspanakta bulunur.