Gebelik kadınlar için son derece mutluluk veren bir duygudur. Aynı zamanda çok az rastlanan durumların başında gelen ikiz gebelik çok daha fazla sevindiren bir durumdur. Bu gibi durumların ortaya çıkmasından sonra gebe kişi kendine dikkat etmeli ve normal gebeliğe göre çok daha dikkatli davranmalıdır. Normal şartlarda gebelik sürecinde fazla yorulmamak, dengeli beslenmek ve radyasyona maruz kalmamak yeterli olarak görülmektedir. Fakat ikiz gebelik döneminde çok daha fazla besin takviyesi almak gerekecektir.
İkiz Gebelikte Görülen Sorunlar
İkiz gebelik sürekli takip edildiği ve gerekli önlemler alındığı sürece sorun oluşmaz. Bunun yanında anne rahminin zayıf olması ve besin almama gibi durumlarda, erken doğum ortaya çıkabilir. Bunlar çift yumurta ikizleri ve tek yumurta ikizleri olarak ayrılırlar. Çift yumurta ikizleri birbirleriyle benzerlik göstermeyebilir. İki farklı gebelik gibi görülen bu durum, bebekler arasında farklı özelliklerin görülmesine sebebiyet verir. Anne karnında iki farklı döllenme ile oluşan embriyoların gelişmesi ile mümkündür.
Tek Yumurta İkizleri Nasıl Oluşur?
Tek yumurta ikizleri aynı sperm ve aynı yumurta üzerinden, bölünmeyle iki ayrı embriyonun oluşması ile başlayan bir durumdur. Bazı durumlarda yapışık ikizlik ortaya çıkabilir. Bu durum embriyonun tamamıyla bölünememesinden kaynaklanır. İki bebek oluşumu özellikle tüp bebek tedavilerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Normal yollarla hamile kalan bireyler üzerinde 80 gebelikten sadece 1’inde görülür. Rahimin büyüklüğüne göre uzun boylu ve kilolu olan kadınların diğerlerine göre bu tür ihtimallerle karşılaşmaları daha yüksek oranlıdır.
İkiz Gebelik Oluşumu Sonrası Neler Yapılmalı?
İkiz gebelikten hemen sonra normal şartlara göre kadında daha çok mide bulantısı ortaya çıkar. Yorgunluk ve halsizlik hissi çok daha fazla yaşanır. Karında büyüme hızlı başlar ve daha çok kilo alınımı gözlenir. Bu aşamalardan sonra gebenin kendine dikkat etmesi ve herhangi bir şekilde yorulmaması gerekir. Normal şartlara göre çok daha dengeli beslenmeli ve öğün alımını arttırmalıdır. Besin kontrolleri ve tavsiyeleri için diyetisyene başvurmalıdır. Düzenli olarak hekim kontrolüne gitmelidir. Alkol ve sigara gibi unsurları kullanmamalıdır. Bunları uygulayan bir birey herhangi bir sağlık sorunu oluşmaz ise gebeliği çok iyi bir şekilde tamamlayabilir.